Yeterli ve dengeli beslenmede farklı yaş, cinsiyet ve özel sağlık durumu olan bireylerin enerji ve besin öğeleri ihtiyaçları birbirinden mutlak olarak farklılıkgöstermektedir.
Besin öğelerimiz, içlerindeki besin değerlerinin türleri ve oranları yönünden farklılık gösterirler. Bazı besin maddeleri protein yönünden, bazıları ise karbonhidratt yönündenzenginlik gösterirler. Bu sebepten, besin maddelerimizi, besleyici değer ve oranları yönünden dört ana gruba bölebiliriz. Aynı grup içinde yer almakta olan besin öğeleri
birbirinin yerini tutar ve birbirlerinin ikamesi konumundadırlar. Günlük beslenme alışkanlığımızda kategorilendirilmiş her besin gruptangereksinmemize uygun olarak tüketme imkanımız olduğunda yeterli ve dengeli beslenmiş olabiliriz.
Grup 1:
Süt ve sütten yapılan yiyecekler:
Bu grupta bulunan besin maddeleri kalsiyum
için en iyi kaynağı oluşturan öğelerdir.Süt,yoğurt, peynir,çökelek,süt ile yapılan tüm
tatlılar bu grupta yer almaktadırlar. Bu gruptaki yiyecek maddelerinin birinden veya
birkaçından gün içerisinde iki porsiyon mutlak olarak tüketilmesi gerekmektedir .Büyük bir su bardağı süt veya aynı büyüklükteki bir kasede yoğurt, iki kibrit kutusu büyüklüğünde olan peynir, küçük bir tabak kazandibi veyahut sütlaç 1 porsiyon kabul edilebilir . Bu grubumuzdaki yiyecekler
özellikle büyüme çağında olan çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile yaşları ilerlemiş kişiler için çok önemli yer taşımaktadırlar. Yetişkin ve durumu normal kişilere bir günde 2 porsiyon, çocuklar, gebe-emziren bayanlar ve yaşlılar üç - dört porsiyonalmak gerekir
.
Grup 2:
Et, balık, tavuk ,yumurta, kuru bakliyatlar, fasulye, mercimek, ve bu besinlerden yapılmış olan besin öğeleri:
Bu grupta yer alan besin öğeleri protein, B vitamini ve demir yönünden çok zengin içeriğe sahiptir.vücudun enerji ihtiyacını karşılamaktada yardımcı olurlar . Herhangi birinden veyahut bir kaçından gün içerisinde iki
porsiyon mutlak olarak tüketilmesi gerekmektedir. Bu gruba ait olan besin öğeleri, öğle ve akşam 1.yemeğioluşturmaktadırlar . Öğünlerden birisinde kurubaklagi l, bir diğerinde ise etli sebze yemeğiyemek kafi gelmektedir . Etin yerine balık veya tavuk yemek daha isabetli bir seçim olabilmektedir. Genç bireyler , hamile emziren bayanlar bu gruptan üç porsiyon tüketmelidirler
.
Grup 3:
Taze sebze ve meyveler:
C vitamini ve daha bir çok vitamin
ve mineral ihtiyacımızı bu gruptan karşılarız. Karnıbahar,
patlıcan, kereviz, enginar, kabak, domates, biber pancar,salatalık, yeşil olan tüm sebze ve ot grubu, havuç, her türlü meyveler bu grupta yer almaktadırlar. Bu kategoride olan yiyeceklerin herhangi bir tanesinden ya da karışımlarından
her gün beş - yedi porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.
Grup 4:
Tahıllar ve tahıllardan yapılan yiyecekler:
Bu gruba haiz olan besin maddeleri vücudumuzun temel enerji kaynağını oluşturmaktadırlar. Ekmek çeşitleri, şehriye, makarna ,pirinç,
bulgur, tüm börek çeşitleri, un veya irmikten yapılmış olan tatlılar bu grubun öğeleridir.
Ekmek, her öğün tükettiğimiz yiyecektir.Yetişkin bireyler için öğünlerde bir-iki orta büyüklükte dilim ekmek yeterli olacaktır. Hareketi fazla olan bireyler bu miktarın çok daha fazlasını tüketeceği gibi, daha çok durağan çalışana bireylerin bir
porsiyondan fazla yemelerine ihtiyaç yoktur. Hareketli olan bireyler yaptıkları
işin zorlayıcılığına göre iki - üç porsiyon tüketebilirler. Bu gruba ait olan besin öğeleri gün içerisinde dört-altı porsiyon tüketilmelidirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder