8 Ocak 2012 Pazar

BESLENME İLE SAĞLIK ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ İNCELEYELİM

Bütün  canlıların yaşamlarını sürdürebilmek  için enerjiye ihtiyaçları vardır. Enerjilerini oksijen kullanıp  yada oksijensiz yollarla ağlayabilirler. Fakat , kesişen  noktaları, enerji üretebilmek adına temin ettikleri besinleri kullanmalarıdır.
Bitkiler doğamızdan temin ettikleri karbon, oksijen, hidrojen ve yüksek  oranda güneş ışınları ile, besinlerini kendi reaksiyonel faaliyetlerle elde etmektedirler. Bu sebepten  de besin pramidinde  en altta tarfta bulunmaktadırlar. İnsanlar ise bunun tam tersine, bu zincirde en  son halkayı oluşturmaktadırlar, bu da bu premitteki zirveyi ifade ederler.
Tükettiğimiz  bu gıdaları, büyümek , gelişmek ,hücre ve dokularımızı  yenilemek, üremek ve enerji elde etmek için kullanmaktayız. Fakat, saymış olduğumuz bu olayların  oluşabilmesi  için  bazı hassas dengelerin kurulması ve korunması mecburidir. Bu etkenleri koruyamadığımızda sağlığımız adına önemli aksamalar ortaya çıkabilmektedir.
Sağlığımız , başlıca 3  etkenden  meydana gelir. Bunlar ; Bedensel, ruhsal ve Sosyal sağşoktan oluşmaktadır.

Bedensel sağlık için;

Yeterli  ve dengeli, amacımıza uyan, biyolojik yapıdan  fayda  miktarı yüksek olan  yiyeceklere ve gıdalara ihtiyacımız  vardır. Bir evi  yaparken, kiremit, tuğla, beton, çimento, tahta, kum ,çivi ,harç ve buna benzer  malzemelerin tamamına ihtiyacımız olduğu gibi vücut yapımız  için de yeterli ve  dengeli olmak şartıyla, çeşitli  türdeki bütün  gıdaları almak gerekir.
Yemek işlemi zorla yapılan bir işem değildir, insanların istediği ve haz aldığı  bir olgudur. Bu sebepten, yemek yemek ruhsal doyum ve pskolojik etki de  sağlar. Bazı bireylerin canları sıkıldığı vakitlerde  anlamsız ve gereksiz  olarak devamlı yemek tüketme eğilimi  bunun başka bir yönden ifadesidir.
Bireylerin  sosyalleşmesinin birinci ilkesi, çoğunlukla ateşi kullanıp  yiyeceklerin  pişirme­leri gösterilmektedir. Bunu akabinde  ülkelerin  kendilerine has yemek yapma  usulleri sürekli olarak geliştiği bilinir. Fransa ve Çin mutfağında yemeğin üzerne  dükülen sosun önemi büyükken , bizim  mutfağımızda ise sos yemeğin içine katılıp (salça ve  baharat gibi) yiyecekle  beraber  pişirilmektidir. Çin mutfağı genellikle  tadımlık  yemeklerden oluşurken , Türk yemekleri ise gerçek manada doyumlukur. Buda toplumların fiziklel ve bedensel gelişimlerinin gözlenmesine de yardımcı olabilir.
Yaşamımızda bu denli  önemli yer tutan beslenme, zamanımızda da rahatlıkla bir bilim dalı olarak karşımıza çıkabilir. Beslenme, gelecek dönemlerde de birçok bilim dalının uğraştığı güzel bir konu olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder