Bütün canlıların yaşamlarını sürdürebilmek
için enerjiye ihtiyaçları vardır.
Enerjilerini oksijen kullanıp yada
oksijensiz yollarla ağlayabilirler. Fakat , kesişen noktaları, enerji üretebilmek adına temin
ettikleri besinleri kullanmalarıdır.

Tükettiğimiz bu gıdaları, büyümek ,
gelişmek ,hücre ve dokularımızı yenilemek,
üremek ve enerji elde etmek için kullanmaktayız. Fakat, saymış olduğumuz bu olayların
oluşabilmesi için bazı hassas dengelerin kurulması ve korunması
mecburidir. Bu etkenleri koruyamadığımızda sağlığımız adına önemli aksamalar
ortaya çıkabilmektedir.
Sağlığımız , başlıca 3 etkenden meydana gelir. Bunlar ; Bedensel, ruhsal ve
Sosyal sağşoktan oluşmaktadır.
Bedensel sağlık için;
Yeterli ve dengeli, amacımıza uyan,
biyolojik yapıdan fayda miktarı yüksek olan yiyeceklere ve gıdalara ihtiyacımız vardır. Bir evi yaparken, kiremit, tuğla, beton, çimento, tahta,
kum ,çivi ,harç ve buna benzer malzemelerin
tamamına ihtiyacımız olduğu gibi vücut yapımız için de yeterli ve dengeli olmak şartıyla, çeşitli türdeki bütün gıdaları almak gerekir.
Yemek işlemi zorla yapılan bir işem değildir, insanların istediği ve haz
aldığı bir olgudur. Bu sebepten, yemek
yemek ruhsal doyum ve pskolojik etki de sağlar.
Bazı bireylerin canları sıkıldığı vakitlerde anlamsız ve gereksiz olarak devamlı yemek tüketme eğilimi bunun başka bir yönden ifadesidir.
Bireylerin sosyalleşmesinin birinci ilkesi, çoğunlukla ateşi kullanıp yiyeceklerin pişirmeleri gösterilmektedir. Bunu akabinde ülkelerin kendilerine has yemek yapma usulleri sürekli olarak geliştiği bilinir. Fransa ve Çin mutfağında yemeğin üzerne dükülen sosun önemi büyükken , bizim mutfağımızda ise sos yemeğin içine katılıp (salça ve baharat gibi) yiyecekle beraber pişirilmektidir. Çin mutfağı genellikle tadımlık yemeklerden oluşurken , Türk yemekleri ise gerçek manada doyumlukur. Buda toplumların fiziklel ve bedensel gelişimlerinin gözlenmesine de yardımcı olabilir.
Bireylerin sosyalleşmesinin birinci ilkesi, çoğunlukla ateşi kullanıp yiyeceklerin pişirmeleri gösterilmektedir. Bunu akabinde ülkelerin kendilerine has yemek yapma usulleri sürekli olarak geliştiği bilinir. Fransa ve Çin mutfağında yemeğin üzerne dükülen sosun önemi büyükken , bizim mutfağımızda ise sos yemeğin içine katılıp (salça ve baharat gibi) yiyecekle beraber pişirilmektidir. Çin mutfağı genellikle tadımlık yemeklerden oluşurken , Türk yemekleri ise gerçek manada doyumlukur. Buda toplumların fiziklel ve bedensel gelişimlerinin gözlenmesine de yardımcı olabilir.
Yaşamımızda bu denli önemli yer tutan
beslenme, zamanımızda da rahatlıkla bir bilim dalı olarak karşımıza çıkabilir.
Beslenme, gelecek dönemlerde de birçok bilim dalının uğraştığı güzel bir konu
olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder